horkerige artsen

Ik las een artikel over een test die artsen zouden moeten ondergaan om de ‘horkerige arts’ van de toekomst alvast te kunnen weigeren op de universiteit. Ze vroegen om ervaringen en ik heb gereageerd…

Ik kan jullie vertellen dat ik (en veel van mijn lotgenoten) te vaak in aanraking zijn gekomen met dit soort artsen. Ik heb EDS, een redelijk onbekende bindweefselaandoening. Al vanaf mijn veertiende kamp ik met allerlei klachten, een eerste in de buurt komende diagnose (HMS; HyperMobiliteitsSyndroom) werd gesteld door een arts in opleiding (een oplettende). Blij met eindelijk een diagnose ging ik richting revalidatiearts, nu wisten we wat het was, nu ging er iets gebeuren, eindelijk werd ik serieus genomen. Dacht ik, hoopte ik…

Niets minder was waar, de beste man was zelf hypermobiel en ondervond daarvan geen klachten (1 op de 10 mensen is hypermobiel, naar schatting lijdt 1 op de 5000 mensen aan EDS). Aangezien hij geen klachten had kon ik die volgens hem ook niet hebben. Ik moest maar iets harder trainen (het spiercorset moet de hypermobiele gewrichten opvangen) en me niet zo aanstellen. Na jaren zoeken (én trainen) had ik eindelijk een diagnose en werd ik wederom binnen tien minuten afgeserveerd.

Ik heb me kapot getraind, letterlijk. Nu kamp ik met slijtage in veel onderdelen van mijn hypermobiele lijf en lig ik het grootste deel van de dag plat en zit ik in een elektrische rolstoel. Ik ben niet de enige, wij EDS-sers worden niet (h)erkend door veel artsen en worden daardoor als aanstellers neergezet. Deze revalidatiearts was niet de enige, maar wel de grootste hork die ik tegen ben gekomen. Ik moet regelmatig in conclaaf met beterwetende artsen, discussies over wel/geen koorts (op een denigrerend toontje ‘nee mevrouw, u heeft geen koorts’, mijn lichaamstemperatuur gedraagt zich niet normaal). Ook voor mijn zoon moet ik constant een gevecht voeren met onwetende en beter-denken-te-wetende artsen.

Er valt veel te verbeteren aan het gedrag en de toon van een aantal artsen. Ik ben het vertrouwen in hulpverleners aardig kwijt geraakt. Gelukkig zijn er ook goede, ik ben dus groot voorstander van zo’n test, bescherm ons patiënten tegen de horken!

Ik dacht ik deel het toch ook even hier…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s