(pret)park

Deze van twee jaar geleden kwam bovendrijven. Het seizoen komt er weer aan, dus even in de herhaling!

Ik schreef al eens eerder over de vermeende voordelen van de rolstoel. Je mag in de aparte rij in een aantal pretparken, je mag vooraan parkeren bij artsen en winkelcentra én je hoeft niet te lopen! Wij rolstoelers zijn gewoon liever lui dan moe, dat is het. Het verbaast me dat niet iedereen zich in zo’n stoel op wielen verplaatst, oh wacht even, in de elektrische variant, nog beter, hoef je je schouders ook niet te belasten! Ik zie het al voor me, een aparte ingang voor de lopers, zij moeten tenslotte staan in de rij, veel vermoeiender dan zitten. Oh wacht even, realiteitscheck, de rolstoelers zitten niet omdat ze lui zijn of geen zin hebben om te lopen…

Ik word zo ontzettend moe van mensen die vinden dat wij mindervaliden een voordeel hebben! Buiten het feit dat dat in de meeste gevallen absoluut niet het geval is, al zou het zo zijn, so what? Enig idee met hoeveel nadelen we te kampen hebben?

Jij luie loper, die graag iets eerder aan de beurt bent. Jij luie parkeerder, die vindt dat je ook best voor de deur moet mogen parkeren en daarom de kaart van Oma ‘leent’ of van je vriendin. Realiseer je je dat je met jouw acties voor elkaar hebt gekregen dat wij die echt iets mankeren nu nog meer handelingen moeten verrichten om een dagje uit te kunnen? Dat voor ons de spontaniteit er zo wel af gaat? Dat je artsen opzadelt met patiënten die niet komen omdat ze ‘ziek’ zijn maar omdat ze een stempel nodig hebben terwijl ze al tijd genoeg gespendeerd hebben aan het krijgen van een stempel voor hun aandoening? Dat dat de maatschappij extra geld kost? En dat alleen maar omdat jij vindt dat je iets eerder aan de beurt moet zijn, omdat jij geen zin hebt om op je beurt te wachten. Omdat jij jaloers bent op de handicap van een ander.

Maar jij wilt niet de lasten van die ander, je wilt gewoon kunnen lopen als jou dat uitkomt, je wilt wel gewoon je boodschapjes kunnen doen zonder eerst je rolstoel uit de auto te moeten halen, je wilt niet de pijn die de aandoening met zich meebrengt, ook niet de extra vermoeidheid. Of de extra kosten. Nee, je wilt de lusten en niet de lasten, je wilt je niet druk maken om de consequenties van je gedrag, je wilt alleen iets sneller aan de beurt zijn, iets meer gemak, want ja, waarom zou een mindervalide een voordeeltje mogen hebben tussen alle nadelen…

3 thoughts on “(pret)park

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s